top of page

Duygu Başak Gürtekin

Psikolog, Medikal Aile Terapisti

Sanat Psikoterapisi


Sanat Psikoterapisi, sanat öğelerinin, yaratıcı süreç, insan gelişimi, davranış, kişilik ve akıl sağlığı arasındaki destekleyici ve besleyici etkileşime işaret eden ve bir sanat psikoterapistinin rehberliğinde, danışanın sanatın dilini kullanarak ifadeler oluşmasını  içerir. Bu ifadeler ve ifadelerdeki anlamların keşfini içeren sürecin aracılığı ile farkındalığını arttırması; bilişsel becerilerini geliştirmesi; stress, yas, depresyon, kayıp, travmatik deneyimler ve kronik hastalık semptomları gibi zorluklarla ile başa çıkması ve öz-güvenin gelişimine zemin sağlayan bir psikoterapisi türüdür. Sanat Psikoterapileri yaratıcı sürecin başlı başına iyileştirici ve geliştirici olduğu anlayışını temel alır. 

 

Sanat terapisinin özü, sanatsal araçlar yardımıyla danışanlara duygusal deneyim ve ifadelerini düzenlemek için olanak tanımaktır. Yaratıcı süreç ve ardından ortaya çıkan sanat ürünü bireye bir çok anlama, anlamlandırma ve kelimelere dökülemeyen deneyimleri ifade etme fırsatları sunacaktır. (Malchiodi; Murray) İfadelerin oluşumunda, danışan ve sanat psikoterapisti arasındaki destekleyici ilişki, yaratıcı süreçteki rehberliğin sağlanması kadar, kişinin kendi sanatındaki anlamları bulması için de gereklidir. (Malchiodi)

Bir takım kurallar ile (ör: dairesel çerçeve içine mandala uygulaması, sadece bir-iki renk ile oluşturulan resim çalışmaları) malzeme seçimlerinin sınırlandırılarak, tehlikesiz ve özgür ifadeye zemin hazırlanan, sanat malzemelerinin adeta bir kap (container) gibi  bireyin duygu ve düşüncelerini taşıdığı çalışma biçimini yapılandırılmış yaratıcı yaklaşım olarak adlandırıyoruz.  Bu yaklaşımla çalışırken, sanat psikoterapisi çeşitli ifade yeteneklerini ve sanatsal tekniklerin öğrenilmesini de içerebilir.

Sanat Psikoterapileri Derneği resmi web sitesinden alıntıdır. 

Duygu Başak Gürtekin, MA, MedFT

Psikolog, Medikal Aile Terapisti

bottom of page